Huoltajan opas

Mitä tarvitsee mukaan leirille? Miten lapseni pärjää porukassa? Missä partiolaiset leireilee? Missä leirillä yövytään?

Ohessa on hieman koottu yleistä infoa asioista, mutta tarkemmin koteihin tiedotetaan aina tapahtuman yhteydessä.

Johtajilta saa kysyä ja vanhemmat ovat aina tervetulleita mukaan koloiltaa tai leireille!


Viikoittaiset kokoukset

Viikoittaisia partiokokoontumisia kutsumme kokouksiksi tai koloilloiksi. Niiden ohjelmaan kuuluu yleensä hieman leikkiä (sisällä tai ulkona), jonkin uuden asian opettelemista ja lopuksi iltahartaus. Uusia asioita opitaan usein jaksoissa, jolloin samaa asiaa käsitellään useammilla peräkkäisillä kerroilla. Kaikkien on suositeltavaa käydä kokouksissa säännöllisesti. Ilmoitattehan lapsen omalle johtajalle, jos lapsenne on estynyt tulemaan kokoukseen. Saavuttehan paikalle ajoissa.

Mukaan koloiltaan:

 • partiohuivi
 • säänmukaiset ulkovarusteet

Silloin tällöin kokous pidetään jossain muualla, kuin omalla kolollamme. Pidemmälle ulottuvista retkistä ilmoitamme etukäteen, mutta ihan lähipiirin retkistä emme välttämättä tiedota.

Yksi partioliikkeen perusideoista on ulkoilmaelämä. Ulkona ollaan – satoi tai paistoi, joten kunnolliset ulkoiluvaatteet täytyy olla mukana. Eli pipot, tumput ja kaulaliinat mukaan ja sudenpentuikäisille haalari päälle jokaiseen talviseen kokoukseen.

Myös syksyn ja kevään kokouksiin lähdettäessä on vanhempien syytä katsoa, missä varusteissa pikkupartiolaiset kololle suuntaavat. Silloin sadevarusteet ovat kova sana eikä sormikkaatkaan haittaa matkaa. Partioharrastus on jokaiselle vapaaehtoista, eikä kenenkään ole pakko toimintaan liittyä, jollei halua. Partioon tultuaan on kuitenkin kaikkien pelattava samojen, johtajien antamien sääntöjen mukaan ja osallistuttava yhteiseen tekemiseen. Partioleirillä ja koloilloissa saattaa olla eri säännöt kuin kotona, sillä suuren lapsiryhmän ohjaamiseen tarvitaan tiukempaa otetta, ettei kaaosta pääse syntymään. Kotonakin on hyvä tehdä lapselle selväksi, että partiossa noudatetaan johtajien sääntöjä, kuunnellaan johtajien ohjeita ja toimitaan johtajien käskyjen mukaan.


Leirit ja retket

Leirit ja retket ovat osa lippukuntamme arkea koloiltojen ohella. Lippukunnassa järjestetään yksi viikonloppuleiri syksyllä ja yksi keväällä. Lisäksi muutaman vuoden välein lippukunta järjestää oman kesäleirin.

LEIRILLE ILMOITTAUTUMINEN JA LEIRIKIRJE

Jokaisesta leiristä ja pidemmästä retkestä lapsi saa mukaansa erillisen leirikirjeen. Kirjeessä lukee leirin aika ja paikka, sekä leirinjohtajan yhteys-tiedot. Leirille ilmoittaudutaan yleensä palauttamalla leirikirjeen alaosa. Mainoksessa on ilmoitettu viimeinen ilmoittautumispäivämäärä, johon mennessä lapun on oltava johtajalla. Ilmoittautuminen on aina sitova, ja edellyttää niin ollen myös leirin maksamista. Toki ennen viimeistä ilmoittautumispäivää voi osallistumisen perua kuluitta. Sairaustapauksissa leirimaksun voi saada takaisin lääkärintodistusta vastaan. Leirikirjeet laitetaan pääsääntöisesti myös lippukunnan nettisivuille.

ALLERGIAT JA RUOKAVALIOT

Ilmoittautumiskaavakkeessa kysytään myös allergioista ja ruokavalioista. Niiden kertominen mahdollisimman tarkkaan ei ole liioittelua, vaan helpottaa keittiöhenkilökunnan työtä ja auttaa järjestämään lapsellesi turvallisen leirin tai retken. Laktoosi-intolerantikon on syytä kertoa, mikäli hän ei voi käyttää vähälaktoosisia tuotteita (hyla, into ym.). Erittäin vaikeissa ruokavalioissa (maitoallergia, vilja-allergia ym.) pyydämme toi-mittamaan tarkan, eritellyn listan ja mahdollisesti vanhemmilta hieman apua ruokalistan suunnittelussa (ehkä toimittamaan omat leivät tms. ). Vaikeissa ruoka-aineallergioiden kohdalla myös lista soveltuvista tuotteista auttaa keittiöhenkilökuntaa ostoslistan suunnittelussa.

LEIRIMAKSUKÄYTÄNTÖ

Leirimaksu maksetaan yleensä etukäteen joko ryhmänjohtajalle tai suoraan lippukunnan tilille. Tilille maksettaessa on tärkeää, että viestikentässä on lapsen koko nimi, ryhmä ja kyseisen leirin nimi, jotta rahastonhoitaja osaa yhdistää maksut oikeaan ilmoittautujaan ja oikeaan retkeen.

LEIRILLE VALMISTAUTUMINEN

Lapsi voi valmistautua leirille jo kotona yhdessä vanhemman kanssa. Yhdessä on hyvä jutella ja harjoitella säänmukaista pukeutumista, tiskaamista (jokainen tiskaa itse omat astiansa), peseytymistä ja puhtaiden alusvaatteiden vaihtamista. Myös rinkka pakataan yhdessä vanhemman kanssa. Kun lapsi on mukana pakkaamassa, lapsi itse tietää, mitä tavaroita on mukana ja vanhempi tietää, että kaikki tarpeellinen on mukana. Ennen leiriä kotona on myös syytä nimikoida mukaan tulevat tavarat ja vaatteet. Myös “isojen” vartiolaisten jäljiltä jää leirikeskuksiin muovikassillinen tavaroita, joita kukaan ei tunnista omikseen. Jonkun mukana ne ovat kuitenkin leirille tulleet ja niitä varmasti kaivataan kotona. Myös tämän takia rinkan pakkaaminen yhdessä on tärkeää. Leirikirjeen varustelistaa on syytä noudattaa. Jonkin tavaran puuttuessa on parasta tiedustella sen tärkeyttä johtajalta.

YHTEYDENOTOT LEIRILLE

Leirille ei ole suositeltavaa soitella vain kuulumisia, sillä vanhempien soitot saattavat laukaista koti-ikävän. Mikäli jotain asiaa on, on parasta soittaa leirinjohtajalle. Otamme kyllä yhteyttä, jos jokin ei suju niin kuin pitää.

MITÄ MUKAAN LEIRILLE?

Jokaisessa retkilapussa toimitetaan oma, retkeä varten suunniteltu varustelista. Alla kuitenkin listaa joistakin perusvarusteista, joita tarvitaan lähes jokaisella retkellä.

 • sadevarusteet (sadetakki ja -housut)•
 • kumisaappaat ja villasukat•
 • säänmukaiset vaatteet eli tarpeeksi lämmintä vaatetta mukaan •
 • varavaatteita riittävästi•
 • puhtaat alusvaatteet joka leiripäivälle •
 • yöasu, muu kuin jo päivällä pidettävä aluskerrasto •
 • muovipussi likavaatteille •
 • makuupussi ja makuualusta•
 • ruokailuvälineet (muovinen, syvä lautanen, muovinen muki tai • kuksa sekä haarukka, veitsi ja lusikka) kankaisessa ripustettavassa pussissa, jossa ne pysyvät tallessa ja kuivuvat hyvin
 • peseytymisvälineet (pesuaine, shampoo, hammasharja ja -tahna, • pyyhe, hiusharja)
 • taskulamppu tai otsalamppu ja varapatterit•
 • puukko

Partiolaisen pukeutumisohje

Lippukunnallamme on muutamia tapahtumia vuodessa (esim. itsenäisyyspäivä ja joulujuhla, suuret tapahtumat), joissa kaikkien tulisi olla pukeutuneina “virallisiin” eli partioasuun. On toivottavaa, että ohjeita noudatetaan.  Lisäksi kyseisissä tilanteissa on hyvien tapojen mukaista ja yhtenäisyyden kannalta mukavaa pukeutua partiopukuun.

Mitä partio maksaa?

Ainoa pakollinen vuosittainen maksu on Suomen Partiolaiset ry:n vuosittainen jäsenmaksu, joka on noin 40-70 euroa vuodessa. Jäsenmaksu maksetaan suoraan Suomen Partiolaisille sieltä lähetettävän laskun mukaisesti. Jäsenmaksun suuruus vaihtelee sen mukaan kuuluuko partiolainen I- vai II-jäsenmaksuryhmään:

 • I-jäsenmaksun maksaa perheen ensimmäinen partiotoimintaan osallistuva jäsen ja kaikki yli 17-vuotiaat partiolaiset.
 • II-jäsenmaksun maksavat saman perheen muut alle 17-vuotiaat partiolaiset.

Jäsenmaksu sisältää aina partiovakuutuksen, joka on toissijainen (eli jos lapsellanne on joku muu vakuutus, on partiovakuutus siihen nähden vasta toissijainen). Vakuutus on voimassa kaikissa partiotapahtumissa, kuten viikoittaisissa kokouksissa, leireillä ja retkillä. Leireille ja retkille lähtevillä lapsilla täytyy aina olla jäsenmaksu maksettuna. Lisäksi I-jäsenmaksun maksanut partiolainen saa kotiinsa Suomen Partiolaisten julkaiseman Partio-lehden ja Järvi-Suomen Partiolaisten oman Liplatus-
lehden
.

Osallistumisen mukaan lippukunta perii järjestämistään viikonloppuretkistä noin 10-20 euron maksun per retki sekä viikonloppua pidemmistä kesä-leireistä 40–60 euron maksun per leiri. Lisäksi päiväretkistä peritään erilliset
maksut kestosta, paikasta ja matkustustavasta riippuen.

Partiolaisen virallinen paita maksaa sudenpennuilla noin 20 euroa ja tätä vanhemmilla partiolaisilla noin 50 euroa. Paitaa varten tarvittavat perusmerkit maksavat noin 12 euroa. Lisäksi lippukuntaan liittyessään partiolainen ostaa lippukunnalta lippukunnan oman huivin, joka maksaa 10 euroa. Retkeilyvarusteet jokainen voi hankkia parhaaksi katsomallaan tavalla. Lapsilla ei tarvitse olla uusinta untuvamakuupussia ja hienointa rinkkamallia, vaan aivan perusvarusteilla pärjää hyvin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ehjät ja toimivat varusteet tekevät lapsen retkeilystä mukavaa.